logo Gemeentelijke
basisschool

De Maaskei

Kinrooi
Ophoven
logo
U bent hier: school - start - Facebook 

facebook   kinderen & veiligheid     GBS De Maakei Ophoven maart 2012

"Hoe veilig is Facebook en kan ik mijn kind hier eigenlijk wel op laten"?

telefoon Een vraag die vaak terecht gesteld wordt door ouders en waarop een eenduidig antwoord geven niet bepaald eenvoudig is. Of uw kind klaar is voor Facebook hangt af van uiteenlopende factoren (ontwikkelingsniveau, interesses, omgeving en leefwereld,…). Jongeren communiceren graag en veel met hun vrienden.  Ze hebben ook altijd iets te vertellen tegen elkaar. Ze houden ervan om dingen te delen met hun vrienden, geven graag hun mening. De wereld van sociale netwerken is in volle opmars en Facebook, Netlog, YouTube past nu eenmaal perfect bij wat jongeren belangrijk en leuk vinden.

Graag willen we u inlichten over enkele aspecten bij het gebruik van sociale netwerken. We zijn er ons echter van bewust dat deze toelichting verre van volledig is en dat over dit onderwerp ieder zijn waarheid heeft. Met dit in het achterhoofd hopen we toch een verdienstelijke poging te doen.

Of u het, als ouders, weet of niet, de kans is groot dat uw kind reeds op de hoogte is van het bestaan of het gebruik van Facebook. Veel kinderen in deze leeftijdsgroep bezoeken nu al de sociale netwerken van hun broers of zussen of oudere vriendjes omdat zij ook aangesproken worden door deze nieuwe vorm van communiceren. Ze willen immers graag 'erbij horen'.

Eerst en vooral, wat verstaan we precies onder sociale netwerksites?

sites Het is een gamma aan sites, die allemaal draaien rond hetzelfde principe: een persoonlijk profiel creëren op een site en dat profiel delen met anderen. Je kan er alles opzetten wat je leuk vindt, bijvoorbeeld filmpjes, teksten die je dan deelt met anderen.
Het is jouw eigen plek of eigen website. Je kan er opzetten wie je bent, wat je doet, waar je van houdt. Het betreft eigenlijk de informatie die je vroeger terugvond in de vriendenboekjes. Deze gegevens staan nu op zo een profiel.
Facebook blijft bij jongeren de meest populaire sociale netwerksite, maar ook Netlog, Go Supermodel of YouTube behoren tot de veel bezochte sociale netwerksites. Sinds enkele jaren is Facebook een echte hype, ook in België en Nederland. Er zijn altijd maar meer mensen met een profiel en veel internetgebruikers bezoeken de site elke dag. Facebook is nog maar sinds 2004 online maar kent ondertussen al miljoenen leden. Aanvankelijk stond de website enkel open voor universiteitsstudenten. Later werden ook medewerkers van enkele grote bedrijven toegelaten en sinds enkele jaren wordt iedereen ouder dan 13 de toegang verleent tot het sociale netwerk.

Waarom vinden jongeren dit interessant?

Ze kunnen op deze manier nieuwe mensen leren kennen, maar toch gaan de meesten eerder vriendschappen van in de echte wereld uitdiepen en met deze mensen communiceren. Een aantal onder hen gaan ook met de anonimiteit, dat internet met zich meebrengt experimenteren. Ze gaan ook experimenteren met hun identiteit op sociale netwerksites. Ze gaan zich bijvoorbeeld iets stoerder voordoen en dan kijken welke reacties dit uitlokt.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op Facebook?

facebook In principe moet je 13 jaar zijn alvorens je een profiel op een sociale netwerksite kan aanmaken. Niets houdt jongere kinderen echter tegen om dit te doen en er zijn dan ook heel wat 9 - tot 12-jarigen die een Netlog- of Facebookprofiel hebben. U hoeft hier als ouder niet mee eens te zijn, enkel en alleen omdat andere kinderen een profiel hebben. U, als ouder beslist of u vindt dat uw kind er klaar voor is of niet. Vindt u het geen probleem dat uw kind een profiel aanmaakt, praat dan met uw kind en leg heel goed de mogelijke risico’s uit.
Leer jonge kinderen om enkel te communiceren met mensen die ook in het echte leven hun vrienden zijn. Maak samen het profiel aan en zorg ervoor dat de privacyinstellingen zo strikt mogelijk ingesteld staan waardoor uw kind enkel informatie kan delen met bekenden. Zo heeft Facebook onlangs zelf ook enkele veranderingen aangebracht aan de beveiliging van zijn site. Over deze privacybeveiliging leest u later meer.

Moet u zich zorgen maken als uw kinderen op sociale netwerksites actief zijn?

U hoeft zeker niet de reactie te hebben "Help, mijn kind zit op Facebook". Er zijn heel veel geweldige dingen aan dat soort sites. Kinderen kunnen zich uiten en leren profileren. Ze kunnen communiceren met elkaar. U hoeft dus als ouder zeker niet te panikeren, maar ga wel best even checken of uw kind weet hoe het zich op dit soort sites moet gedragen. Vertel uw kind dat het zich hierop moet gedragen zoals in het echte leven: op straat, op school, bij de sportclub of jeugdbeweging. Wel, zo moeten ze zich ook op sociale netwerksites gedragen!
facebook Belangrijk is dat uw zoon of dochter de basisbeginselen van veilig internetgebruik op een duidelijke en verstaanbare manier begrijpt. Als uw kind het probleem niet ziet (waarom we bijvoorbeeld niet met totaal vreemde mensen mogen praten op internet), vraag dan: 'Wat zou je doen als je die vreemde persoon op straat tegenkomt? Zou je er dan ook zomaar tegen praten? Moesten er vreemde mensen het kunnen zien, zou je dan ook zo op die foto gaan staan?.'
U moet als ouder zeker niet ongerust zijn, zolang u maar weet wat ze aan het doen zijn op internet en dit oké is. En laat hen weten dat zij altijd met vragen naar u toe kunnen komen wanneer zij worden geconfronteerd met dingen waar zij zich niet prettig bij voelen.

Maar hoe weet u wat uw kind precies allemaal vertelt, doet… op Facebook?

Vraag het hen gewoon!  Ouders vragen zich wel eens af: "Moet ik programma’s installeren om na te gaan wat mijn kinderen doen of hun paswoord vragen?". Dat is niet de beste manier! Kinderen voelen zich dan erg bekeken, het voelt net aan alsof iemand hun dagboek heeft gelezen. Het werkt beter als u hierover praat met uw kind en dat mag op een heel luchtige manier zijn.
Vraag zelf af en toe hoe het gaat en wat ze allemaal doen op die sites. Zolang u dat op een positieve, niet achterdochtige manier doet, vinden kinderen dat niet erg om te vertellen. Maar u dient uw kind ook te vertrouwen. U moet erop vertrouwen dat uw kind de de tips die u meegeeft ook gaat toepassen.

Op welke manier kunnen ze deze sociale netwerksites verkeerd gebruiken?

facebook De meeste risico’s hebben te maken met privacy en persoonlijke gegevens. Men kan heel persoonlijke dingen op internet zetten, die dan voor heel veel mensen toegankelijk zijn. Mensen die eigenlijk deze info allemaal niet moeten zien. Wat je op zo’n site zet kan gelezen worden door mensen van wie je liever niet hebt dat ze het lezen. Een goede raad: "Neem niet iedereen als vriend en aanvaardt enkel mensen waarmee je in het echte leven al meer dan 5 minuten gepraat hebt". En als je iets op je profiel zet, denk dan goed na over de inhoud: "Wat zeg ik? Wie krijgt het te zien? Ga ik binnen 5 jaar bijvoorbeeld nog altijd achter deze uitspraak staan?".
Uw kind kan zich bijvoorbeeld ook lid maken van de Pizzahut op Facebook. Commerciële bedrijven zullen dan geregeld reclame en kortingsbonnen sturen. Dus u moet het met uw kind ook hebben over deze vorm van reclame. Als uw kind fan wordt van zo’n bedrijf, is dit geen vriend van wie het alles zomaar moet aannemen, maar een bedrijf dat uiteraard allerlei zaken wil verkopen.
Jammer genoeg komt ook pesten vaak voor bij het gebruik van sociale netwerksites en dit kan uiteraard ook niet door de beugel. Probeer als ouder te voorkomen dat dit uit de hand loopt, blijf rustig en bespreek het probleem eerst uitvoerig met uw kind. Neem indien nodig contact op met de andere ouders, school of vereniging.

Is het een goed idee om bepaalde sites te blokkeren?

facebook Voor kleine kinderen kan u dit doen, voor kinderen die nog geen zin hebben om op ontdekkingstocht te gaan,kan dit tot ongeveer 8 jaar. Maar vanaf 8 jaar heeft het weinig zin… Ze omzeilen die blokkeringen en ontdekken het toch! Dus hen vertellen, "Het kan fout gaan, roep mij er dan bij.", is een veel efficiëntere aanpak op lange termijn, dan alles te blokkeren. Kinderen hebben ook toegang tot veel meer pc’s dan alleen die van uw thuis. En zodra ze dan op één van die computers zitten, gaan ze op zoek naar dingen die ze niet mogen zien!

Biedt Facebook voldoende beveiliging voor mijn kind?

facebook Facebook heeft onlangs zelf zijn 350 miljoen abonnees een reeks nieuwe instellingen aangeboden om de beveiliging voor zowel kinderen als volwassenen te verbeteren. Nu Facebook steeds meer leden krijgt, is de site voor miljoenen van ons een manier geworden om deze als een heel persoonlijke ruimte op internet te gebruiken. Wat nu volgt, is een beetje technische uitleg. Maar als u zich even de moeite getroost om dit van nader bij te bekijken dan zal u merken dat het best wel meevalt. U hoeft er geen specialist voor te zijn, heus niet!

Wat Facebook heeft gedaan, is het vervangen van hun vorige beveiliging door drie basisinstellingen voor de bescherming van de privacy — Alleen vrienden, Vrienden van vrienden, en Iedereen —. Deze opties zijn simpeler en voor iedereen van toepassing.

Deze nieuwe structuur heeft het voor individuele gebruikers, met name ouders, gemakkelijker gemaakt om te bepalen wat hun kinderen wel en niet mogen doen. Wat houden deze nieuwe instellingen in?

 1. Houd er rekening mee dat de instelling Iedereen betekent dat daadwerkelijk iedereen op internet deze informatie zou kunnen zien. Dit betekent niet alleen 'iedereen' op Facebook. Het betekent ook écht 'iedereen' op internet. Dit komt doordat wat er op Facebook wordt gezet – via programma's, mobiele apparaten of zoekmachines – in feite aan vrijwel iedereen beschikbaar kan worden gesteld.
 2. Het is ook belangrijk te weten dat de instelling Iedereen anders werkt voor minderjarigen dan voor volwassenen. De helppagina van Facebook zegt hierover het volgende:
  "Wanneer minderjarigen informatie, zoals foto's of statusupdates, instellen als zichtbaar voor Iedereen, is die informatie in feite alleen zichtbaar voor hun Vrienden, Vrienden van vrienden en mensen op een school- of werknetwerk waarbij zij zich hebben aangesloten. Bovendien hoeven minderjarigen niet te zoeken in openbare zoeklijsten die voor hen zijn gemaakt, dus verschijnen zij pas buiten zoekmachines op het moment dat zij 18 worden."
  Dit werkt natuurlijk alleen als uw kinderen eerlijk zijn over hun leeftijd wanneer zij zich voor de eerste keer op Facebook registreren.
 3. Of deze nieuwe indeling voldoende beveiliging biedt naar kinderen toe, daarover is niet iedereen het eens. Sommige internetexperts vinden de privacyinstellingen te los, andere critici beweren dat de aanpassingen niet erg veilig zijn voor kinderen.
  Even een voorbeeld ter illustratie: Een doorsnee tiener heeft ongeveer 300 vrienden op Facebook. Als zij informatie met 'Vrienden van vrienden' deelt, kan dat publiek uit honderdduizenden mensen bestaan. Dat is zeker niet de juiste instelling voor kinderen! Daarom beperkt u best de privacyinstelling tot 'Alleen vrienden'.
  Ook zorgt de standaardinstelling dat profielgegevens – die foto's, geslacht en leeftijd omvatten – voor het hele web zichtbaar zijn, tenzij u zelf de instellingen handmatig aanpast. Facebook heeft immers de standaardinstellingen zo ingesteld dat deze gegevens standaard te bekijken zijn. Daarom is het belangrijk dat u controle houdt wanneer het gaat om de beveiligingsinstellingen van uw kind op Facebook. In plaats van bij de aanbevolen 'standaardinstellingen' te blijven, bent u het die moet bepalen wat het beste is voor de veiligheid van uw kind.
   

Hoe kan u de beveiligingsinstellingen van Facebook regelen?

facebook Het is niet zo moeilijk om de beveiliging van uw kind op Facebook in te stellen. Er is een beginnerhandleiding voor de nieuwe instellingen, die vrij nuttig is. U kunt deze krijgen wanneer u zich hebt aangemeld door naar Instellingen > Help te gaan en vervolgens op de link Meer info… rechts boven in uw scherm te klikken.
Voor gedetailleerde informatie over het bewaken van de informatie van uw kinderen op Facebook gaat u naar Instellingen > Help > Privacy.

Hier ziet u enkele onderwerpen, waaronder:

 • Je privacyinstellingen beheren
 • Beheren wie jou kan vinden
 • Privacybeleid en veiligheid op internet
 • Privacyinstellingen per functie

Uw kind 'zit' op Facebook.

vriend Wanneer u uw kind eenmaal toestemming heeft gegeven voor het gebruik van Facebook, zijn er twee belangrijke dingen die u moet doen:

 • Weet wat het Facebook-wachtwoord van uw kind is. Eén van de voorwaarden die u uw kind moet meegeven - behalve verstandig internetgedrag - is dat zij hun wachtwoord voor Facebook alleen aan u geven en niemand anders. Als zij het wachtwoord veranderen, moeten zij dit aan u laten weten. Op deze manier kunt u het beste bijhouden wat zij aan het doen zijn, wat hun vrienden op internet zetten, en ander sociaal gedrag aan de hand waarvan u de online wereld van uw kind kunt begrijpen en in de gaten kunt houden. Ook is het zo dat zij, omdat zij weten dat u toegang tot hun 'ruimte' hebt, zich waarschijnlijk goed zullen gedragen. Dit is in feite wat u wilt!
 • Het klinkt misschien raar, maar word zelf lid van Facebook. Zelfs als u het niet als sociaal middel zult gebruiken, dient u best zelf ook lid te worden van Facebook en ervoor te zorgen dat u 'vriend' bent van uw kinderen. Op deze manier hoeft u zich niet bij hun site aan te melden om te zien wat zij aan het doen zijn. U moet zo nu en dan zich wel bij hun ruimte aanmelden, om zeker te weten dat u niet als ontvanger van alles wat zij op Facebook zetten, bent geblokkeerd. Kinderen kunnen heel creatief zijn! Als uw kind moeilijk doet over het feit dat u zijn of haar 'vriend' wilt zijn, kunt u aanbieden een identiteit aan te maken waaraan niet te zien is dat u de ouder bent. Op deze manier weet uw kind dat u er bent, maar hoeven hun vrienden dit niet te weten.

Tot slot

Facebook is niet slecht en dus niet noodzakelijkerwijze nadelig voor uw kind. Het kan hen in feite helpen vriendschappen te cultiveren, in contact te blijven met familie, en met vrienden en familie de dingen te delen die belangrijk voor hen zijn. Net als alles in het leven, gaat het om balans en maat houden. Als uw kind klaar is voor internet en ouder dan 13 jaar is, kan Facebook ontzettend leuk zijn. Het is uw taak om te zorgen dat uw kinderen veilig zijn en hun persoonlijke gegevens niet rondstrooien.

Het belangrijkste advies dat u kan geven aan de kinderen die op sociale netwerksites zitten is eenvoudig weg dat uw kind zich online niet anders moet of mag gedragen dan in het dagelijkse leven: bij uw thuis, op school, bij vriendjes,in de sportclub of jeugdbeweging …. Dingen die niet kunnen in het echte leven, kunnen ook niet op internet. Dit geldt ook in gevallen van cyberpesten. Dus dat zijn de gouden stelregels! Doe niets anders dan in het echte leven!

Het blijft hoe dan ook als ouder niet altijd even gemakkelijk om de gulden middenweg te bepalen. Mocht u meer informatie willen vinden over het gebruik van het internet bij jongeren dan verwijzen we u graag naar één van de volgende websites. U vindt hier ongetwijfeld heel wat nuttige tips en uitleg over een veilig gebruik van het internet. Zeker doen.

Veel succes!

ClickSave www.clicksafe.be

Veilig online www.veiligonline.be

Stichting veilig online www.veiligonline.info

Cyberpesten www.cyberpesten.be